KL tuan rumah eRacing GP, peluang pelumba maya jadi jaguh litar lumba sebenar

Hafizuddin Omar Hafizuddin Omar

Kuala Lumpur akan menjadi tuan rumah bagi edisi sulung e-Racing Grand Prix SEA pada Jun ini dengan sasaran untuk mengembangkan potensi para pelumba yang berlumba di alam maya menjadi bintang di dalam sukan permotoran.

Kejohanan eRacing Grand Prix Hong Kong tahun lalu telah memberi inspirasi buat Alex Yoong, pengasas Axle Motorsport untuk memperkenalkan pertandingan ini di rantau Asia Tenggara dan membangunkan kejohanan eRacing dengan matlamat mentransformasikan para pelumba alam maya menjadi jagoan di litar sebenar.

Bekas pelumba Formula 1 negara, Alex Yoong dan Timbalan Menteri Belia dan Sukan, Yang Berhormat Steven Sim

“eRacing Grand Prix SEA adalah platform terbaik kepada para pelumba alam maya membuktikan bahawa mereka boleh menjadi jaguh di dalam sukan permotoran,” kata Alex.

Para pelumba alam maya yang bermain permainan PlayStation boleh meningkatkan kebolehan mereka untuk menjadi pelumba kereta professional. Seramai 40 peserta teratas akan mendapat latihan daripada jurulatih pelumba professional dalam misi menjadi pelumba kereta sebenar.

“Peningkatan ketara eSports di rantau ini dilihat sebagai peluang terbaik untuk eRacing menjadi antara permainan video terbesar di dunia. Untuk rekod, eSports telah diiktiraf apabila pernah disenaraikan di dalam Sukan Asia. Saya harap permainan video akan dikenali sebagai sukan selepas ini,” tambah Alex.

Axle Motorsport juga menjadi rakan strategik bagi industri permotoran di rantau ini untuk membimbing industri eRacing daripada permainan video kepada industri sukan permotoran. Ia juga adalah satu inisiatif serantau untuk membantu para pelumba yang berbakat menjadi bintang pada masa hadapan untuk sukan permotoran.

eRacing Grand Prix SEA akan dilangsungkan di Malaysia sebelum ke Filipina, Indonesia, Singapura, Vietnam dan Thailand. Pemenang di setiap Grand Prix akan dilatih dan mendapat tempat bagi Kejuaraan Formula 4 Asia Tenggara (F4SEA) sebagai medan persiapan untuk menjadi pelumba kereta professional.

Comments