Sumbangan diiktiraf YDP Agong, Hamidin ikrar julang Harimau Malaya sebagai kuasa besar bolasepak

Muhammad Aiman Muhammad Aiman

Presiden Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM), Datuk Haji Hamidin Mohd Amin, dianugerahkan darjah kebesaran Panglima Jasa Negara (PJN) yang membawa gelaran Datuk sempena Hari Keputeraan Rasmi Kebawah Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong, Al Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah ibni Almarhum Sultan Haji Ahmad Shah, pada Isnin.

Beliau yang merupakan Presiden FAM ketujuh dan mula menerajui badan induk itu sejak Julai 2018, adalah antara 42 individu yang menerima darjah kebesaran masing-masing pada istiadat penganugerahan di Istana Negara.

Menyifatkan ianya pengiktirafan tertinggi di peringkat persekutuan bagi seorang pentadbir sukan, Datuk Haji Hamidin berkata, “Tuanku Al-Sultan Abdullah adalah bekas Presiden FAM yang sangat berjasa dalam bola sepak. Saya menjunjung kasih terhadap Tuanku atas penganugerahan darjah kebesaran PJN ini.

“Dengan bantuan semua rakan-rakan di FAM dan pemegang taruh serta agensi kerajaan, saya berikrar untuk terus berusaha memartabatkan mutu bola sepak negara ke peringkat lebih tinggi, di peringkat Asia dan dunia khususnya.

“Anugerah dan tanggungjawab ini akan saya pikul dengan sebaiknya dan diharap berbekalkan sokongan padu rakyat Malaysia, kita sama-sama dapat menaikkan lagi Harimau Malaya ke persada dunia.”

Sebagai rekod,  Datuk Haji Hamidin yang memulakan kerjayanya dalam pentadbiran dan pengurusan bola sepak selaku Setiausaha Eksekutif Persatuan Bolasepak Selangor (FAS) pada 1995, adalah presiden profesional pertama FAM yang juga presiden pertama bukan golongan ahli politik mahupun kerabat diraja sejak Tunku Abdul Rahman Putra Alhaj menjadi presiden FAM pada 1951.

Selepas dilantik sebagai Setiausaha Agung FAS pada 1998, beliau berkhidmat dalam pelbagai kapasiti di FAM, termasuk sebagai ahli jawatankuasa pertandingan, pengurus futsal dan pengurus pasukan bola sepak kebangsaan sebelum diangkat menjadi Setiausaha Agung FAM pada 2013 – di bawah pentadbiran Al Sultan Abdullah yang memegang jawatan Presiden FAM pada 2014 hingga 2017.

Susulan peletakan jawatan Tunku Ismail Sultan Ibrahim selaku presiden FAM pada awal 2018, Datuk Haji Hamidin dipilih sebagai pengganti pada Julai tahun yang sama.

Beliau sebelum ini pernah menerima anugerah darjah kebesaran Darjah Indera Mahkota Pahang (DIMP) yang membawa gelaran Dato’ daripada Sultan Pahang, Almarhum Sultan Haji Ahmad Shah pada 2009.

Datuk Haji Hamidin kemudian menerima anugerah darjah kebesaran Darjah Sharafuddin Idris Shah (DSIS) daripada Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah pada 2012 selain Pingat Jasa Kebaktian (PJK) dari Selangor pada 1999 dan Ahli Mahkota Selangor (AMS) pada 2002.

Foto : FAM

Comments