Brad Maloney tidak mahu cari keputusan seri lawan Thailand

Muhammad Aiman Muhammad Aiman

Walaupun hanya memerlukan seri untuk muncul juara kumpulan dan layak ke pusingan akhir Kejuaraan AFC B-19 tahun depan, pengendali skuad negara Brad Maloney mahu momentum kemenangan diteruskan dalam aksi terakhir menentang Thailand, pada Ahad.

Kemenangan ketiga berturut-turut dengan menewaskan Northern Marina Islands 10-0 serta kekalahan mengejut 1-2 dialami Thailand kepada Kemboja dalam satu lagi perlawanan pada Jumaat, meletakkan Malaysia menerajui Kumpulan G dengan sembilan mata.

“Melegakan untuk mengekalkan rekod kemenangan tetapi silap untuk fikir bahawa kelebihan milik kita kerana Thailand adalah ujian sebenar dan aksi terakhir akan menjadi penentu. Sedikit kesilapan boleh menyebabkan kita berputih mata terlepas kedudukan juara.

“Thailand bagai harimau terluka selepas kekalahan kepada Kemboja jadi kita tidak boleh bermain untuk mencari hanya seri, mereka sudah tentu akan turun untuk menyerang habis-habisan bagi mendapatkan kemenangan.

Secara kasar kita boleh jangka mereka akan all-out namun kita sudah bersedia untuk satu lagi pertempuran, saya yakin pemain akan sudahkan tugas dengan baik,” ujar Brad Maloney.

Dalam pada itu, bintang muda, Aiman Afif yang sudah meledak tujuh gol setakat ini termasuk empat ketika menentang Northern Marina Islands, berkata dia dan rakan sepasukan lebih selesa untuk Malaysia dianggap sebagai pasukan bukan pilihan.

“Ia akan menjadi satu perlawanan yang sengit, kedua-dua pasukan sedar jika tewas, akan tersingkir. Kami akan memberikan lebih daripada 100 peratus komitmen untuk meraih tiga mata dan membuktikan kita bukan hanya kelihatan berbisa ketika menentang lawan yang lemah, tetapi boleh menewaskan sesiapa sahaja,” kata Aiman.

Sebagai rekod, 11 juara kumpulan dan empat naib juara terbaik akan layak ke pusingan akhir Kejuaraan AFC B-19 di Uzbekistan pada Oktober tahun depan.

Foto : FAM

Comments